Dýně a patizony vyséváme do sadbových květináčků společně s melouny v březnu a vysazujeme je v půlce května. Pěstujeme několik druhů dyní- hokkaido, maslové, muškátové, špagetové, helloweenské oranžové, helloweenské bílé i malé okrasné.

První dýně sklízíme zhruba již na začátku měsíce srpna i dříve a to až do prvních mrazíků. Nejoblíbenější dýně hokkaido je opravdovou vitamínovou bombou, navíc ji pracně nemusíte zbavovat slupky (při vaření krásně změkne), protože právě její slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Pokud si ji budete chtít doma uskladnit, v suchém sklepě vydrží dýně zhruba do února, přičemž se během skladování dokonce zvyšuje její obsah vitamínů i cukru.

Vyzkoušejte některý z našich receptů z hokkaido na dýňovou polévku, cuketové špagety s dýňovou omáčkou, zapečenou dýni s rozmarýnem nebo dýňový koláč s pekany. Z muškátové dýně si můžete připravit vynikající krémové rizoto a máslovou dýni zapéct s mascarpone. Připravili jsme pro Vás i recept na máslovou dýni a patizovoné placičky s ricotou.

Patizony jsou svou chutí podobné cuketě a dýni a doporučujeme si z nich připravit vynikající pečené placičky s ricotou nebo připravit to nejvláčnější patizonové brownies.