Vodnici vyséváme z jara společně s ředkvičkou a přikrýváme netkanou bílou textílii pro udržení tepla a rychlejší růst. Pěstujeme ji jako jarní a pozimní zeleninu. Obsahuje sirné silice s antibakteriálními účinky stejně jako ředkvička a je velice zdraví prospěšná.

Vodnice pokud ji neznáte obsahuje hodně vody, vlákniny, vitamínu C. Listy vodnice navíc ještě obsahují vitamín K, kyselinu listovou, vápník a lutein. Paradoxně jsou tak zdravější než samotná bulva. Chuť je podobná ředkvičce a kedlubně. Bulvy se jí za syrova nebo nastrouhané najemno do pomazánky, dále z ní lze připravit vodnicový krém nebo použít jako náhradu bambusových výhonků.

Náš tip: Listy se dají spařit jako špenát, nebo zhruba 20 minut podusit s cibulkou a poté zakápnout octem a olivovým olejem (nejlépe s chilli) a podávat samostatně nebo jako přílohu.

Vyzkoušet můžete i salát z vodnice a restovaného celeru nebo vodnicový krém s petrželkou.