salátové , nakladačky, lemon cucumber, Suyo Long

Salátové okurky si předpěstováváme ke konci března a v polovině měsíce dubna je přesazujeme do fóliovníků. Samotné pěstování okurek je náročné na dostatek přístupných živin a vyrovnaný vláhový systém, proto je přihnojujeme koňským hnojem a zavlažujeme pomocí tzv. kapkové závlahy. Nakladačky nepředpěstováme, sejí se do půdy přes netkanou textílii. Sklizeň provádíme ručním sběrem od června do poloviny října, v této době jsou pro vás k dostání.

Okurky jsou symbolem lehkých letních večeří, vyzkoušejte z nich například oblíbenou domácí okurkovou limonádu.

A už jste vyzkoušeli naše lemon cucumber nebo-li citrónové okurky? Jsou kulaté o velikosti golfového míčku, mají žlutou slupku, jsou velice osvěžující a perfektně se hodí k přípravě letních salátů.

A Suyo Long asijské okurky? Dlouhé salátové okurky na povrchu pichlavé a krabaté? Používají se hojně v indické kuchyni, z cest možná znáte. Po rozříznutí mají zajímavý tvar podobný kytičce. Jsou křupavé, sladší zkrátka tyhle musíte vyzkoušet a nejsme jediní, kdo si je pochvaluje - čtěte článek zde !

Kiwano? Exotickou zeleninu, kterou jsme zařadili mezi okurky. Rostlina dosahuje délky až několika metrů. Je porostlá mírně pichlavými chloupky. Velikost plodu se pohybuje okolo 10 cm. Dužina je zelená a má konzistenci želé. Chuť je podobná nasladlé okurce s citronovou šťávou s příchutí kombinace melounu a kiwi. Perfektní do ovocných salátů!

Bílé nakladačky? Vybarvili se nikoli do bíla, jak bylo se dle názvu čekalo, ale do žluta. Nicméně co se týče křupavosti jsou naprosto bezkonkurenční. Chutí nepřipomínají klasickou nakladačku, spíše velmi jemnou, křupavou, sladkou okurku. Jsou fantastické.