Zlatá drožďová polévka s pórkem
Drožďovou polévku či pomazánku jsem často dělával z čerstvého droždí. Pravidlem to bylo až do doby, kdy jsem se seznámil a začal více pracovat s droždím sušeným. Lahůdkové (nebo také francouzské) droždí nemá vlastně s aktivním droždím nic moc společného. Vzniká sušením neaktivních drožďových vloček, většinou s přídavkem ječného sladu, který při konzumaci zanechává příjemnou nasládlou chuť. Ve zdravé výživě bývá velice oblíbenou surovinou, především pro svoji bohatou výživovou hodnotu. Takže pokud vám chybí vitamíny skupiny B, bílkoviny nebo třeba minerály, doplnění určitě docílíte pravidelným užíváním a přidáváním droždí do jídla.
Co budete potřebovat?
- 400 g brambor
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 menší lžička kurkumy
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mořské soli
- 1 středně velký pórek
- 4 lžíce lahůdkového droždí
- mletý pepř
Postup
1. Oloupané brambory, jednu mrkev a jednu petržel nakrájíme na půlkolečka. Vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l vody, přidáme kmín, kurkumu, osolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
2. Z polévky vyjmeme do misky menší část zeleniny, zbytek polévky v hrnci rozmixujeme.
3. Přidáme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu a povaříme 5 minut. Nakonec vsypeme lahůdkové droždí, na půl kolečka nakrájený pórek. Znovu asi 2 minutky povaříme.
4. Dle potřeby dosolíme, opepříme a vsypeme odloženou zeleninu s brambory.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz