Za´atar kedlubnový salát s uzeným tofu

Doba přípravy50 minut
Počet porcí5

Na středním východě na kořenící směs Za´atar nedají dopustit. Já ji kupuji v malém arabském obchůdku v Dejvicích, kde mi milá paní naváží koření přesně podle mého přání. Všeobecně si vyznavači tohoto koření míchají směs sami, většinou se skládá ze sušeného tymiánu (může být i oregano, bazalka či majoránka), dále sezamové semínko (nejlépe pražené), olivový či slunečnicový olej, sůl a především sumac -velice zdraví prospěšné koření a významný antioxidant. Vše se i s trochou oleje umixuje nebo utlačí v hmoždíři. V kupovaných směsích však bývá sezamu pomálu, a proto jsem si ho v základu receptu trochu přidal. Mimo jiné, farmářská sezona je letos opět o trochu jiná oproti normálu. Podzim je poměrně teplý, a proto na stánku Milana Jambora zakoupíte typicky jarní suroviny, jako jsou ředkvičky, hlávkové saláty, vodnice nebo třeba mlaďoučké nedřevnaté kedlubny. A i právě proto vám přináším tento lahodný recept.

Co budete potřebovat?

  • hrst bílého sezamu
  • 1 ½ lžíce arabského koření za´atar
  • 2 menší kedlubny
  • hrst cherry rajčátek
  • 150 g uzeného tofu
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • jarní cibulka či šalotka
  • mohou být i olivy

Postup

1. Na malou pánev vsypeme sezam a pozvolna opražíme do růžova, nejlépe na mírném plameni, aby se nespálil. Odstavíme z plotny, ½ odsypeme stranou, přidáme za´atar, který také necháme na rozehřáté pánvi provonět. 2. Kedluben oloupeme, nakrájíme na jemné nudličky, přidáme rajčátka, na kostičky nakrájené uzené tofu, zasypeme cibulkou a osolíme. Přidáme koření z pánve, zalijeme olivovým olejem a zlehka zamícháme. Ihned naservírujeme, na talíři posypeme opraženým sezamem a jarní cibulkou

Můj tip:

Do salátu se taktéž hodí utřený česnek, použít také můžeme ředkvičky či žlutou papriku.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz