Ukrajinský boršč

Doba přípravy45 minut
Počet porcí5

Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází ze sousední Ukrajiny. Pokrm je složený převážně z řepy, zelí, zeleniny a fazolí. S polévkou jsem se poprvé setkal na začátku své kuchařské kariéry v jedné restauraci, kde byl boršč vyhlášený a vyhledávaný lidmi z různých koutů republiky. Přiblížím vám, jak tuto pochoutku dnes dělám já.

Co budete potřebovat?

  • 150 g velkých bílých fazolí
  • 1 červená cibule
  • 1 mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1 zelená paprika
  • divoké koření 2 ks od každého (nové koření, bobkový list, celý černý pepř)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 l vody
  • 1 menší řepa
  • 1 brambora
  • hrst červeného zelí (asi 100 g)
  • 2 lžíce sušených hub, nasekaných
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • mlýnek s barevným pepřem
  • 6 lžic řepkového oleje
  • čerstvý kopr či petrželka

Postup

1. Den předem namočené fazole slijeme, zalijeme dvou a půl násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměknou. Většinou to trvá kolem 40 minut. Chceme-li ušetřit čas a námahu, můžeme použít zakoupenou konzervu již uvařených fazolí.

2. Oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, řapíkatý celer a plátky papriky vložíme do rozehřátého oleje a spolu s kořením smažíme dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek a cukr, který necháme zkaramelizovat. Dále přilijeme protlak a sójovou omáčku. Opět chvíli restujeme.

3. Zalijeme 2 l vody, přidáme nahrubo nastrouhanou řepu, zelí, na kostky nakrájenou bramboru a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni necháme vařit pozvolna asi 40 minut.

4. Přidáme ocet, trochu soli a polévku ochutnáme, měla by být sladkokyselá. Dle potřeby dodáme cukr nebo sůl.

5. Nakonec přidáme uvařené fazole a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.

Tipy a rady

Po uvaření můžeme přidat na pánvi osmahnutý tempeh, zjemnit sójovou smetanou nebo jogurtem. S čerstvým chlebem výborně zasytí a díky obsahu luštěniny nebudete muset přemýšlet, jaké jídlo vařit jako hlavní chod.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz