Ukrajinský boršč
Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ačkoli původně pochází ze sousední Ukrajiny. Pokrm je složený převážně z řepy, zelí, zeleniny a fazolí. S polévkou jsem se poprvé setkal na začátku své kuchařské kariéry v jedné restauraci, kde byl boršč vyhlášený a vyhledávaný lidmi z různých koutů republiky. Přiblížím vám, jak tuto pochoutku dnes dělám já.
Co budete potřebovat?
- 150 g velkých bílých fazolí
- 1 červená cibule
- 1 mrkev
- 2 řapíky celeru
- 1 zelená paprika
- divoké koření 2 ks od každého (nové koření, bobkový list, celý černý pepř)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce třtinového cukru
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 l vody
- 1 menší řepa
- 1 brambora
- hrst červeného zelí (asi 100 g)
- 2 lžíce sušených hub, nasekaných
- 2 lžíce jablečného octa
- 1 lžička sušeného tymiánu
- mlýnek s barevným pepřem
- 6 lžic řepkového oleje
- čerstvý kopr či petrželka
Postup
1. Den předem namočené fazole slijeme, zalijeme dvou a půl násobným množstvím vody a vaříme, dokud nezměknou. Většinou to trvá kolem 40 minut. Chceme-li ušetřit čas a námahu, můžeme použít zakoupenou konzervu již uvařených fazolí.
2. Oloupanou a na kostky nakrájenou cibuli, mrkev, řapíkatý celer a plátky papriky vložíme do rozehřátého oleje a spolu s kořením smažíme dozlatova. Přidáme na plátky nakrájený česnek a cukr, který necháme zkaramelizovat. Dále přilijeme protlak a sójovou omáčku. Opět chvíli restujeme.
3. Zalijeme 2 l vody, přidáme nahrubo nastrouhanou řepu, zelí, na kostky nakrájenou bramboru a přivedeme k varu. Ztlumíme a na mírném ohni necháme vařit pozvolna asi 40 minut.
4. Přidáme ocet, trochu soli a polévku ochutnáme, měla by být sladkokyselá. Dle potřeby dodáme cukr nebo sůl.
5. Nakonec přidáme uvařené fazole a posypeme nasekanými čerstvými bylinkami.
Tipy a rady
Po uvaření můžeme přidat na pánvi osmahnutý tempeh, zjemnit sójovou smetanou nebo jogurtem. S čerstvým chlebem výborně zasytí a díky obsahu luštěniny nebudete muset přemýšlet, jaké jídlo vařit jako hlavní chod.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz