Thajská zeleninová polévka s bílým tempehem
Thajská kuchyně disponuje spoustou výtečných a zajímavých pokrmů, které si rád připravuji. Mezi moje favority mohu zařadit thajskou „kuřecí“, která je příjemně pikantní se smetanovým nádechem po kokosovém mléku. No a právě naturální - bílý tempeh v tomto receptu nahrazuje autentické kuřecí maso, které je v originálu hlavní surovinou.
Co budete potřebovat?
- 1 tempeh natural
- 4 lžíce oleje (nejlépe z praženého sezamu)
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce curry pasty (green curry paste)
- 400 ml kokosového mléka (1 plechovka)
- 1 červená paprika
- 1 menší mrkev
- 1 lžička soli
- 2 - 3 lžíce sójové omáčky
- 80 g rýžových nudlí
- 2 hrstky mladého hrášku
- ½ limety
- malý svazek koriandru a jarní cibulky na ozdobu vhodný i černý sezam nebo chilli paprička
Postup
1. Tempeh nakrájený na malé kostičky vložíme do hrnce s nepřilnavým dnem do rozehřátého oleje a orestujeme do růžova. Ke konci přidáme nastrouhaný česnek, curry pastu a opět chvíli orestujeme.
2. Zalijeme 1 l vody, kokosovým mlékem, přidáme na nudličky nakrájenou papriku a mrkev. Přivedeme k varu a pozvolna povaříme asi 7 minut. Vsypeme na půl nalámané nudle a opět povaříme asi 3 minuty.
3. Ochutíme sojovou omáčkou, limetovou šťávou, vsypeme hrášek a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. (Nudle trochu více nabudou a polévka nebude tak řídká.) Před podáváním nasypeme do polévky nasekaný koriandr, jarní cibulku a můžeme servírovat. Na talíři opět ozdobíme bylinkami a posypeme sezamem.
Můj tip
Polévka je poměrně řídká, pokud byste ji chtěli mít lehce zahuštěnou, tak bych doporučil rozmíchat v trošce vlažné vody 2 menší lžíce škrobu a před dokončením vlít do polévky, následně asi 2 minutky povařit.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz