Quinoa s pečenou kořenovou zeleninou a olivami
Tento ryze podzimní pokrm můžeme připravit i v jakémkoliv jiném ročním období, už jen pro dostupnost jeho surovin. Každopádně je přirozené zpracovávat kořenovou zeleninu od podzimu do jara. Opět před vámi stojí bezlepkový recept, tentokrát z klasické bílé quinoi, která je velice výživná a plnohodnotná. Tato jihoamerická pseudoobilovina patřila od pradávna k hlavním zemědělským plodinám v těchto dalekých zemích. Je možná trochu škoda, že se nepěstuje trochu blíže a musí k nám cestovat takovou dálku, na čemž se odráží i její poměrně vysoká cena.
Co budete potřebovat?
- 200 g bílé quinoi
- 1 menšího celeru
- 1 malá řepa
- 2 malé mrkve
- 1 petržel
- 1dcl olivového oleje
- 1 lžíce sušeného provensálského koření
- mořská sůl
- 1 červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrstky míchaných oliv
- plocholistá petrželka
Postup
1. Quinou vaříme ve dvojnásobném množství osolené vody do měkka po dobu 15 min. Odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou dojít.
2. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky, dáme na plech, zastříkneme větším množstím oleje, posypeme bylinkami, osolíme, promícháme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170° asi 30 minut (řepa může být mírně tvrdší). Během pečení několikrát promícháme.
3. Ke konci pečení přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli, utřený česnek a opět asi 10 minut pečeme.
4. Pekáč vyjmeme z trouby, vsypeme quinou, překrájené olivy nasekanou petrželku, lehce osolíme a důkladně promícháme.
Můj tip
Na talíři opět posypeme petrželkou, můžeme zakápnout olivovým olejem bebo zastříknout octem basamiko.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz