Pohankové halušky se špenátem
Halušky se dělají různě, většinou z brambor a mouky, má oblíbená kombinace je z žitné mouky a hrašky, dají se kombinovat se zelím, tofu brynzou nebo celerovým špekem. Já tentokrát pro vás vyzkoušel novinku, halušky v bezlepkové verzi ze strouhaných brambor a pohankové mouky. Jsou krásně jemné a při vařené výborně drží při sobě. V tomto receptu jsem sáhnul po jarním farmářském špenátu, skvělou společnost mu dělá mandlová smetana a do křupava opražený tempeh. Vyzkoušejte!
Co budete potřebovat?
-
400 g syrových oloupaných brambor
-
160 g pohankové mouky
-
2 lžičky mořské soli
-
1 lžíce lahůdkového droždí
-
omáčka se špenátem:
-
2 menší cibule
-
5 lžic slunečnicového oleje
-
4 stroužky česneku
-
150 g čerstvého listového špenátu
-
2 dcl mandlové smetany
-
1 lžička mořské soli
-
2-3 lžičky lahůdkového droždí
- 1 balení (200g) uzeného tempehu
Postup
1. Brambory nastrouháme na co nejjemnějším struhadle do misky, přisypeme mouku, droždí, osolím a
rukama propracujeme lepivé těsto, necháme 10 minut odstát. Přes síto na halušky vtláčíme do vroucí osolené
vody halušky (průběžně mícháme vodou, aby se neslepili), které vaříme asi 5 minut. Poté scedíme a propláchneme
vlažnou vodou, aby se neslepily.
2. Na oleji ve větší pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibulku do zlatova (polovinu dáme do misky
stranou), přidáme na jemno nasekaný česnek, který také minutku orestujeme. Vsypeme na hrubo nasekaný špenát
který necháme zavadnout. Zalijeme smetanou, ochutíme solí, droždím a pár sekund prohřejeme. Nakonec vmícháme
halušky, které také prohřejeme (dle potřeby můžete nalít trochu vody na rozředění), dochutíme opět solí
a pepřem.
3.Na menší pánvi s trochou oleje orestujeme na kostičky nakrájený tempeh, dokud nezhnědne a není
křupavý.
4.Část tempehu vmícháme do halušek, na talíři halušky posypeme osmaženou cibulkou a zbylým tempehem.