Mléčná polévka se zelenými fazolkami a koprem
Toto je hodně stará klasika - jedněmi nenáviděné a jinými naopak milované zelené fazolky ve smetanové polévce s bramborem a koprem. Je potřeba to zkusit - ono to vůbec není špatné! Přece jenom ty školní jídelny nebyly až tak zlé, co myslíte?
Co budete potřebovat?
- 1 cibule
- 4 pl olivového oleje
- 2 brambory
- 1 mrkev
- 1 l sójového mléka
- 200 ml vody
- 1 lžíce polévkového koření WURZL
- 1 čl mořské soli
- 2 malé bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 200 g zelených fazolek
- 3 pl citrónové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1dcl sójové smetany
Postup
1. Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, zalijeme mlékem a vodou. Vložíme na kostky nakrájené brambory, mrkev, bobkový list, nové koření, polévkové koření a sůl.
2. Přivedeme k varu a na mírném ohni při občasném míchání vaříme, dokud brambory nezměknou. Pozor hlavně na začátku, dokud polévka nezavaří, mléko má tendenci se připálit.
3. Přidáme, oprané, na kousky nakrájené fazolky a vaříme asi 5 minut.
4. Škrob vložíme do malé misky, zalijeme trochou vody a rozmícháme vidličkou. Pozvolna přiléváme do polévky, dokud nedocílíme vyhovující hustoty. (Je možné, že nebude ani potřeba, že se polévka postupným vařením sama zahustí)
5. Dochutíme citrónem, dle potřeby dosolíme.
6. Odstavíme z plotny a necháme pod pokličkou asi 10 minut dojít.
7. Nakonec vlijeme sójovou smetanu, zasypeme nasekaným koprem a zamícháme.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz