Kysané zelí ve sklenici
Co budete potřebovat?
- 1 středně velká hlávka zelí
- 2 lžíce mořské soli
- 1 lžíce kmínu
Postup
Ze zelí oberte vrchní listy a vykrojte košťál. Poté jej nakrájejte na tenké nudličky nebo nakrouhejte do mísy. Rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Následně zelí velkou vařečkou se zploštělým koncem či dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do umytých a osušených sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.
Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice, velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled. Recept převzat z Apetitonline.cz
Dobrou chuť.