Květákový mozeček s uzeným tofu

Doba přípravy45 minut
Počet porcí4

Tradiční český pokrm zajímavě zpracovaný ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje kombinace kmínu a kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak posypaný pažitkou s celozrnným chlebem.

Co budete potřebovat?

  • 1 menší květák
  • 2 menší cibule
  • olivový olej
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička černé soli
  • 200 g uzeného tofu
  • pažitka nebo pórek na dozdobení

Postup

Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji dorůžova. Přidáme kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou hořkost pokrmu).

Zalijeme vodou, vložíme na malé růžičky nakrájený květák a osolíme. Vaříme, dokud nezačne květák měknout.

Nakonec přidáme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme, dokud se nevyvaří voda. Znovu dochutíme, dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák můžeme také téměř rozvařit, a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování.)

Na talíři posypme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.

Můj tip


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz