Krémová česnečka

Doba přípravy90 minut

Co budete potřebovat?

  • 5 palic česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 6 lžic másla
  • 1 pórek
  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 litr vody
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • pečivo na krutony

Postup

Troubu si rozehřejte na 175 stupňů Celsia. Z každé palice česneku odřízňete vrchní část  (zhruba centimetr) . Česnekové palice si rozložte na menší pekáč, zakápněte olejem a pečte hodinu. Po upečení je nechte vychladnout, a pak každý stroužek česneku stiskňete mezi palcem a ukazovákem a zbavte jej slupky. Poté rozmačkejte vidličkou.

Dále si rozpusťte v hrnci máslo, přidejte pórek, brambory, cibuli a na mírném ohni opékejte zhruba 5 minut. Přidejte rozmačkaný česnek a zalijte vodou a vařte do změknutí brambor asi 15 - 20 minut.  

Polévku poté rozmixujte tyčovým mixérem, přilejte smetanu a opět vařte na mírném ohni ještě 10 minut, aby Vám smetana zhoustla. Nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a přidejte opečené krutony.

Dobrou chuť.