Krémová česnečka
Co budete potřebovat?
- 5 palic česneku
- 5 lžic olivového oleje
- 6 lžic másla
- 1 pórek
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 litr vody
- 1 smetana ke šlehání
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- 2 lžíce citronové šťávy
- pečivo na krutony
Postup
Troubu si rozehřejte na 175 stupňů Celsia. Z každé palice česneku odřízňete vrchní část (zhruba centimetr) . Česnekové palice si rozložte na menší pekáč, zakápněte olejem a pečte hodinu. Po upečení je nechte vychladnout, a pak každý stroužek česneku stiskňete mezi palcem a ukazovákem a zbavte jej slupky. Poté rozmačkejte vidličkou.
Dále si rozpusťte v hrnci máslo, přidejte pórek, brambory, cibuli a na mírném ohni opékejte zhruba 5 minut. Přidejte rozmačkaný česnek a zalijte vodou a vařte do změknutí brambor asi 15 - 20 minut.
Polévku poté rozmixujte tyčovým mixérem, přilejte smetanu a opět vařte na mírném ohni ještě 10 minut, aby Vám smetana zhoustla. Nakonec dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a přidejte opečené krutony.
Dobrou chuť.