Indická rajčatová polévka s červenou čočkou
Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. A je tomu tak i u této jemně pikantní polévky, která vás určitě zahřeje nejen na těle. Moje velice oblíbená čočka, červené loupaná CELÁ, nechávám ji v hrnci pěkně dojít tak, aby v polévce byla trochu na skus. Vůbec u této luštěniny není na škodu, když jí na několik hodin předem namočíte. Každý recept pro mě vždy něco symbolizuje nebo evokuje určitou vzpomínku, někdy bývá dokonce i trochu nostalgický. Třeba tento se objevil ve velké slávě před několika lety v prvním čísle časopisu Dobroty, který nás v tištěné podobě každého čtvrt roku překvapuje novými a novými inspiracemi ze zdravé výživy.
Co budete potřebovat?
- 4 - 5 pl olivového oleje
- 1 cibule
- 2 lodyhy řapíkatého celeru
- 1 střední mrkev
- 1 červená paprika
- 100 g rajčatového protlaku (hustě redukovaného)
- ½ chilli papričky (není nutné)
- 2 stroužky česneku
- 1 pl čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 pl kari koření
- 1 čl polévkového koření (nebo kostky bujonu)
- 1 čl mořské soli
- 120 g červené loupané čočky
- 1 limeta
- čerstvý koriandr
Postup
1. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli do růžova.
2. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer, papriku a opět chvíli osmažíme.
3. Dále po kratších intervalech restujeme protlak, zázvor s česnekem a chilli a nakonec zprudka opražíme koření. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme polévkovou směs, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut (zelenina se kvůli kyselosti protlaku neuvaří úplně do měkka, bude v polévce trochu na skus).
4. Vsypeme čočku a na mírném ohni vaříme, dokud nezačne měknout. (Čočku je dobré předem na několik hodin namočit.)
5. Znovu ochutíme solí, zastříkneme limetou a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. Před servírováním zasypeme nasekaným koriandrem.
Můj tip
Polévku můžeme zjemnit kokosovým mlékem nebo smetanou.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz