Indická rajčatová polévka s červenou čočkou

Doba přípravy40 minut
Počet porcí4-5

Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je síla. A je tomu tak i u této jemně pikantní polévky, která vás určitě zahřeje nejen na těle. Moje velice oblíbená čočka, červené loupaná CELÁ, nechávám ji v hrnci pěkně dojít tak, aby v polévce byla trochu na skus. Vůbec u této luštěniny není na škodu, když jí na několik hodin předem namočíte. Každý recept pro mě vždy něco symbolizuje nebo evokuje určitou vzpomínku, někdy bývá dokonce i trochu nostalgický. Třeba tento se objevil ve velké slávě před několika lety v prvním čísle časopisu Dobroty, který nás v tištěné podobě každého čtvrt roku překvapuje novými a novými inspiracemi ze zdravé výživy.

Co budete potřebovat?

  • 4 - 5 pl olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 lodyhy řapíkatého celeru
  • 1 střední mrkev
  • 1 červená paprika
  • 100 g rajčatového protlaku (hustě redukovaného)
  • ½ chilli papričky (není nutné)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pl čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • 1 pl kari koření
  • 1 čl polévkového koření (nebo kostky bujonu)
  • 1 čl mořské soli
  • 120 g červené loupané čočky
  • 1 limeta
  • čerstvý koriandr

Postup

1. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli do růžova.

2. Přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, celer, papriku a opět chvíli osmažíme.

3. Dále po kratších intervalech restujeme protlak, zázvor s česnekem a chilli a nakonec zprudka opražíme koření. Zalijeme 1,8 l vody, přidáme polévkovou směs, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 15 minut (zelenina se kvůli kyselosti protlaku neuvaří úplně do měkka, bude v polévce trochu na skus).

4. Vsypeme čočku a na mírném ohni vaříme, dokud nezačne měknout. (Čočku je dobré předem na několik hodin namočit.)

5. Znovu ochutíme solí, zastříkneme limetou a necháme asi 10 minut pod pokličkou dojít. Před servírováním zasypeme nasekaným koriandrem.

Můj tip

Polévku můžeme zjemnit kokosovým mlékem nebo smetanou.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz