Hummus z červené řepy

Doba přípravy75 minut

Co budete potřebovat?

  • 1 větší červená řepa 
  • 250 g cizrny vařené (nebo 1 plechovka cizrny)
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 4 lžíce tahini (sezamové pasty)
  • citronová šťáva z půlky citrónu
  • 2 stroužky pečeného česneku
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si předehřejte troubu na 190°C. Řepu omyjte (ale neloupejte), oslote, zakápněte olejem a pečlivě zabalte do alobalu. Stejně tak i neoloupané stroužky česneku. Vložte je do trouby a pečte asi hodinu, dokud není řepa  měkká a lze ji propíchnout špejlí. 

Suchou cizrnu si namočte přes noc , vodu slijte a uvařte dle návodu do měkka. Pokud použijete cizrnu z konzervy (zakoupíte ve zdravé výživě i běžně v obchodě (BILLA,aj.), nálev slijte a cizrnu nechte okapat. Poté přendejte do mixéru nebo blendru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini (zakoupíte také ve zdravé výživě), olivový olej.

Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Poté nechte alespoň půl hodinky odležet v lednici. Chuť se rozleží. Výborné jsou k  pomazánce mrkvové hranolky a torilové chipsy (pšeničnou tortillu nakrájíte na malé kousky a nasucho opečete na pánvičce z obou stran cca 2 minutky stačí).

Dobrou chuť!