Cuketové balls

Doba přípravy60 minut

Co budete potřebovat?

  • 4 kulaté cukety
  • 400 g mletého masa
  • 1 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • olivový olej
  • 5 bobkových listů
  • špetka oregana
  • mořská sůl
  • pepř
  • 400 g oloupaných krájených rajčat
  • 210 g sýru (mix ementálu, parmazánu, gorgonzoly)
  • 100 g strouhanky
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1 lžíce petrželky
  • 150 g čerstvých rajčat
  • 1 lžíce másla
  • bazalka

Postup

Nahrubo nakrájenou cibuli a 5 stroužků česneku orestujeme na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje dosklovata. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky. Ochutíme bobkovými listy, oreganem, solí a pepřem. Když je maso orestované, přimícháme rajčata z plechovky. Poté dusíme na mírném plameni aspoň 30 minut doměkka.

Cukety omyjeme, zakrojíme špičky a vydlabeme. Naskládáme je do zapékací mísy, dobře osolíme, opepříme a naplníme připraveným masovým ragú. Všechny druhy sýra nastrouháme do mísy a smícháme se strouhankou, mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Připravenou sýrovou směsí posypeme plněné cukety v zapékací míse. Podlijeme vodou a dáme na asi 10 až 20 min zapéct do předehřáté trouby na 220 °C. Pár min před dokončením na troubě zapneme gril.

Doplnit můžete ještě rajčatovým ragú, kdy oloupaná rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Najemno nasekaný stroužek česneku krátce zpěníme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 10 min pomalu dusit. Poté přimícháme asi 6 nakrájených lístků bazalky. Podle potřeby můžeme přidat ještě asi 2 lžíce olivového oleje. Nakonec zjemníme 1 lžící másla. Na talíř servírujeme rajčatové ragú, navrch položíme plněnou cuketu.

Dobrou chuť.

Inspirace dle: Romana Pauluse