Cuketové balls
Co budete potřebovat?
- 4 kulaté cukety
- 400 g mletého masa
- 1 cibule
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- 5 bobkových listů
- špetka oregana
- mořská sůl
- pepř
- 400 g oloupaných krájených rajčat
- 210 g sýru (mix ementálu, parmazánu, gorgonzoly)
- 100 g strouhanky
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce petrželky
- 150 g čerstvých rajčat
- 1 lžíce másla
- bazalka
Postup
Nahrubo nakrájenou cibuli a 5 stroužků česneku orestujeme na rozpálené pánvi s trochou olivového oleje dosklovata. Přidáme mleté maso a restujeme, dokud se maso nerozpadne na drobné kousky. Ochutíme bobkovými listy, oreganem, solí a pepřem. Když je maso orestované, přimícháme rajčata z plechovky. Poté dusíme na mírném plameni aspoň 30 minut doměkka.
Cukety omyjeme, zakrojíme špičky a vydlabeme. Naskládáme je do zapékací mísy, dobře osolíme, opepříme a naplníme připraveným masovým ragú. Všechny druhy sýra nastrouháme do mísy a smícháme se strouhankou, mletou paprikou a nasekanou petrželkou. Připravenou sýrovou směsí posypeme plněné cukety v zapékací míse. Podlijeme vodou a dáme na asi 10 až 20 min zapéct do předehřáté trouby na 220 °C. Pár min před dokončením na troubě zapneme gril.
Doplnit můžete ještě rajčatovým ragú, kdy oloupaná rajčata zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostičky. Najemno nasekaný stroužek česneku krátce zpěníme na rozpálené pánvi s trochou oleje. Přidáme rajčata, osolíme, opepříme a necháme asi 10 min pomalu dusit. Poté přimícháme asi 6 nakrájených lístků bazalky. Podle potřeby můžeme přidat ještě asi 2 lžíce olivového oleje. Nakonec zjemníme 1 lžící másla. Na talíř servírujeme rajčatové ragú, navrch položíme plněnou cuketu.
Dobrou chuť.
Inspirace dle: Romana Pauluse