Čočkové lečo s tofu a černou solí
Lečo se dělá všemožně - s vejci, s klobáskou, ale také s pikantní paprikou nebo s česnekem. Tato verze je velice neobvyklá, chutná skoro jako by v ní byla klobáska, k čemuž výrazně přispívá použití uzené papriky. Tofu s černou solí zde opět nahrazuje vejce a jídlo pěkně zahustí. Recept je velice rychlý, hodí se k létu, kdy nechcete trávit dlouhé chvíle v kuchyni.
Co budete potřebovat?
- 4 cuketové květy
- 80 g červené loupané čočky
- 800 g rajčat
- 2 červené cibule
- olivový olej
- mořská sůl
- ½ kg žlutých slovenských paprik
- 2 lžíce uzené papriky
- 200 g tofu natural
- 1 lžíce černé soli
- 1 lžička mleté kurkumy
- mletý pepř
- petrželka nebo pažitka na posyp
Postup
1. Čočku namočíme a necháme nejlépe 4 hodiny nabobtnat.
2. Rajčata nakrojíme do křížku, vložíme do větší mísy a zalijeme vroucí vodou; necháme 10 minut ponořené. Vyjmeme, oloupeme a nakrájíme na středně velké kostky.
3. Cibuli osmahneme na oleji do růžova, zasypeme paprikou, krátce orestujeme a zalijeme 3 dcl vody. Vsypeme čočku a dusíme asi 5 minut. Přidáme rajčata, na větší kostky nakrájené papriky, lehce osolíme a pozvolna dusíme 10 - 15 minut, dokud se voda téměř nevyvaří.
4. V misce rukou nebo vidličkou rozmačkáme tofu, černou sůl a kurkumu. Přidáme do hrnce, jídlo opepříme a asi minutu povaříme. K vylepšení chuti můžeme přidat i 2 lžíce sójové omáčky.
5. Servírujeme klasicky s pečivem či bramborem, posypané nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz