Celerový salát s restovanými žampiony a libečkem

Doba přípravy45 minut
Počet porcí4-5

Často přemýšlím, proč lidé nemají příliš v oblibě právě celer! Je pravda, že je poměrně aromatický a někteří lidé ho snesou maximálně ve vývaru, popřípadě dvakrát do roka v bramborovém salátu. Každopádně myslím, že bychom mu měli dávat v kuchyni více příležitosti. Já ho tedy mohu úplně syrový, třeba v zahradnickém salátu nebo v mém oblíbeném salátu kdy je pečený s uzenou paprikou Také si docela často pochutnávám na šťávě z čerstvého celeru, která je jemně zkvašená, k sehnání ve zdravých výživách. Takže možností je spoustu, je to o tom se překonat, pak už to jde samo.

Co budete potřebovat?

  • 1 menší celer
  • 250 g hnědých žampionů
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • ½ červené cibule
  • hrst čerstvého libečku

Zálivka:

  • 3 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce kvalitního oleje

Postup

1. Celer nakrájíme na menší kostky, pokapeme zlehka olejem, osolíme a pečeme na 170 °C asi 20 minut, dokud nezačne měknout. Přidáme najemno nasekaný česnek a ještě 5 minut zapečeme. Necháme zchladnout. 2. Žampiony omyjeme a vysušíme ubrouskem. Nakrájíme na hrubší plátky a osmahneme zprudka na oleji. Vsypeme do mísy a necháme vychladnout.

3. Do mísy přidáme celer, najemno nakrájenou cibulku a nasekaný libeček.

4. Zalijeme zálivkou, opepříme, dle potřeby osolíme a zamícháme. Necháme v lednici nejméně půl hodiny odležet.

Můj tip

Servírujeme s opečenou bagetkou, v zimním období můžeme přidat uvařenou pohanku, posypat praženým sezamem nebo salát nastavit ledovým salátem. Na celer můžeme také vyzkoušet koření na kuře, občas ho také používám. No, a pokud vážně celer nedáte, upečte stejným způsobem do salátu topinambury a problém je vyřešen.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz