Celerový salát s restovanými žampiony a libečkem
Často přemýšlím, proč lidé nemají příliš v oblibě právě celer! Je pravda, že je poměrně aromatický a někteří lidé ho snesou maximálně ve vývaru, popřípadě dvakrát do roka v bramborovém salátu. Každopádně myslím, že bychom mu měli dávat v kuchyni více příležitosti. Já ho tedy mohu úplně syrový, třeba v zahradnickém salátu nebo v mém oblíbeném salátu kdy je pečený s uzenou paprikou Také si docela často pochutnávám na šťávě z čerstvého celeru, která je jemně zkvašená, k sehnání ve zdravých výživách. Takže možností je spoustu, je to o tom se překonat, pak už to jde samo.
Co budete potřebovat?
- 1 menší celer
- 250 g hnědých žampionů
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- mořská sůl
- mletý pepř
- ½ červené cibule
- hrst čerstvého libečku
Zálivka:
- 3 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce kvalitního oleje
Postup
1. Celer nakrájíme na menší kostky, pokapeme zlehka olejem, osolíme a pečeme na 170 °C asi 20 minut, dokud nezačne měknout. Přidáme najemno nasekaný česnek a ještě 5 minut zapečeme. Necháme zchladnout. 2. Žampiony omyjeme a vysušíme ubrouskem. Nakrájíme na hrubší plátky a osmahneme zprudka na oleji. Vsypeme do mísy a necháme vychladnout.
3. Do mísy přidáme celer, najemno nakrájenou cibulku a nasekaný libeček.
4. Zalijeme zálivkou, opepříme, dle potřeby osolíme a zamícháme. Necháme v lednici nejméně půl hodiny odležet.
Můj tip
Servírujeme s opečenou bagetkou, v zimním období můžeme přidat uvařenou pohanku, posypat praženým sezamem nebo salát nastavit ledovým salátem. Na celer můžeme také vyzkoušet koření na kuře, občas ho také používám. No, a pokud vážně celer nedáte, upečte stejným způsobem do salátu topinambury a problém je vyřešen.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz