Brokolicové bruschetty s červeným hummusem

Doba přípravy90 minut
Počet porcí15

Klasický hummus zná dnes již každý, a tak jsem se rozhodl trochu ho chuťově i vizuálně ozvláštnit a servírovat spolu s bruschettou, což je vlastně taková grilovaná topinka, původem z Itálie, kde se jí většinou ke snídani nebo jako předkrm. Na internetu se dá najít spousta variant na její přípravu. Ta moje sice zabere trochu času, ale rozhodně to stojí zato! Když si navíc odečtete máčení a vaření cizrny, tak to zase taková fuška není, jen to chce zručné ruce a dobrý mixér. Podotýkám, že suroviny na pomazánku jsou vypočítané na celý plech plný bruschett. Za prvé jsem nechtěl vařit malé množství cizrny a za druhé se pomazánka vždy zužitkuje později.

Co budete potřebovat?

  • 80 g cizrny
  • 20 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžíce sezamové pasty tahini
  • 3 lžíce olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • mořská sůl

Na bruschettu

  • celozrnné pečivo
  • olivový olej

Na ozdobu

  • 1 malá brokolice
  • neloupaný sezam
  • 1 stroužek česneku
  • chilli lupínky
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • olivový olej
  • cherry rajčátka

Postup

Den předem namočenou cizrnu propláchneme, zalijeme 2,5násobným množstvím vody a vaříme do změknutí asi 40 minut. Po uvaření scedíme, propláchneme studenou vodou a dáme do lednice vychladnout.

Brokolici nakrájíme na menší růžičky a vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zároveň si připravíme mísu s ledovou vodou. Po 2 minutách brokolici slijeme a ihned vložíme do studené vody. Vodu můžeme vyměnit. Takto bych doporučil brokolici zpracovávat vždy, zůstane pěkně zelená, ale hlavně se v ní uchová nejvíce živin a vitaminů. Tímto způsobem blanšírovanou brokolici můžeme ihned přidávat do hotových jídel nebo třeba pomazánek.

Umixujeme si hummus: sušená rajčata vložíme do hrnku a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut máčet. Do mixéru vložíme cizrnu, sušená rajčata, nastrouhaný stroužek česneku, papriku, sezamovou pastu, přilijeme olivový olej, citronovou šťávu a vše osolíme. Zalijeme částí vody, ve které jsme máčeli rajčata. Umixujeme v libovolně hustý hummus. Dle potřeby přilijeme ještě trochu rajčatové vody nebo šťávy z citronu a dále dochutíme podle toho, jak máme hummus rádi.

Pečivo nakrájíme podélně na půlcentimetrové plátky a poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Zakápneme rovnoměrně olivovým olejem a vložíme do trouby pod rozehřátý gril. Opékání trvá při 180 °C pouhou minutu, což pečlivě sledujeme, neboť je velice snadné pečivo spálit. Vyjmeme z trouby a necháme stranou.

Na rozehřátou pánev nasypeme sezam, který zlehka nasucho orestujeme. K němu přidáme růžičky brokolice, nastrouháme jeden stroužek česneku, osolíme, posypeme chilli, opepříme, zakápneme olejem a zprudka orestujeme. Odstavíme stranou.

Hotový hummus natřeme na bruschetty, poklademe brokolicí, posypeme sezamem z pánve a ozdobíme na plátky nakrájenými cherry rajčátky.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz