Adzuki minestrone s kadeřávkem a grahamovými špagetami

Doba přípravy50 minut
Počet porcí6

Italskou polévku minestrone určitě dobře znáte, je to poměrně známá polévka, variací a možností co se do ní dává je mnoho. Toto je moje luštěninová verze, jak jinak než s mým oblíbeným kadeřávkem nebo třeba s batáty.

Co budete potřebovat?

  • 200 g fazolek adzuki
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 větší červená cibule
  • 2 lodyhy řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 dcl červeného vína
  • 1 větší batát (cca 400 g)
  • 3 bobkové lístky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžíce mořské soli
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 40 g grahamových špaget
  • mletý pepř
  • čerstvá bazalka

Postup

1. Fazole namočíme nejméně na 4 hodiny předem. Vložíme do většího hrnce a vaříme asi 40 minut do měkka.

2. Cibuli a celer nakrájíme na stejnoměrné kostky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, přidáme nahrubo nasekané 3 stroužky česneku, opět chvíli orestujeme. Nakonec přidáme protlak, který také chvíli orestujeme. Zalijeme vínem, 1,5 l vody, vsypeme na malé kostky nakrájený batát, bobkový list, tymián, osolíme a vaříme, dokud batát nezačne měknout.

3. Dále vsypeme rajčata, oregano, špagety a vaříme asi 3 minuty. Vsypeme najemno nakrájený kadeřávek, uvařené fazole a vaříme asi 3 minutky. Necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Dle potřeby dochutíme solí, pepřem, zasypeme bazalkou. Na talíři můžeme posypat veganským parmazánem

Můj tip

Každý protlak i rajčata mohou mít odlišnou chuť, je možné že polévku budete muset dochutit trochou cukru - sirupu, či přidat lžíci balsamikového octa. Červené víno lze nahradit šťávou z červené řepy, opět bych také přidal lžíci octa.


Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz