Adzuki minestrone s kadeřávkem a grahamovými špagetami
Italskou polévku minestrone určitě dobře znáte, je to poměrně známá polévka, variací a možností co se do ní dává je mnoho. Toto je moje luštěninová verze, jak jinak než s mým oblíbeným kadeřávkem nebo třeba s batáty.
Co budete potřebovat?
- 200 g fazolek adzuki
- 5 lžic olivového oleje
- 1 větší červená cibule
- 2 lodyhy řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce rajčatového protlaku
- 2 dcl červeného vína
- 1 větší batát (cca 400 g)
- 3 bobkové lístky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžíce mořské soli
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 plechovka krájených rajčat
- 40 g grahamových špaget
- mletý pepř
- čerstvá bazalka
Postup
1. Fazole namočíme nejméně na 4 hodiny předem. Vložíme do většího hrnce a vaříme asi 40 minut do měkka.
2. Cibuli a celer nakrájíme na stejnoměrné kostky a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, přidáme nahrubo nasekané 3 stroužky česneku, opět chvíli orestujeme. Nakonec přidáme protlak, který také chvíli orestujeme. Zalijeme vínem, 1,5 l vody, vsypeme na malé kostky nakrájený batát, bobkový list, tymián, osolíme a vaříme, dokud batát nezačne měknout.
3. Dále vsypeme rajčata, oregano, špagety a vaříme asi 3 minuty. Vsypeme najemno nakrájený kadeřávek, uvařené fazole a vaříme asi 3 minutky. Necháme pod pokličkou 10 minut dojít. Dle potřeby dochutíme solí, pepřem, zasypeme bazalkou. Na talíři můžeme posypat veganským parmazánem
Můj tip
Každý protlak i rajčata mohou mít odlišnou chuť, je možné že polévku budete muset dochutit trochou cukru - sirupu, či přidat lžíci balsamikového octa. Červené víno lze nahradit šťávou z červené řepy, opět bych také přidal lžíci octa.
Zdroj: Recept Petra Klímy z greenwayfood.cz