kysané zelí ve sklenici

časová náročnost35 minut

INGREDIENCE

1 středně velká hlávka zelí  | 2 lžíce mořské soli  | 1 lžíce kmínu

POSTUP

Ze zelí oberte vrchní listy  a vykrojte košťál. Poté jej nakrájejte na tenké nudličky nebo nakrouhejte do mísy. Rovnoměrně prosolte a posypte kmínem. Následně zelí velkou vařečkou se zploštělým koncem či dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–15 minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a pustilo šťávu. Obsah mísy natlačte do umytých a osušených sklenic tak, aby šťáva vystoupila nad zelí a hladina byla okolo 5 cm pod okrajem sklenice. Stěny nad hladinou očistěte papírovou utěrkou.

Sklenice uzavřete; ideální jsou patentní sklenice, velké zavařovací sklenice (šroubovací raději ještě důkladně obalte plastovou fólií). Sklenice můžete také důkladně omotat plastovou fólií tak, aby na celém povrchu tvořila cca 5 vrstev. Nechte stát v teple nejméně 3 dny, ale klidně i 2–3 týdny, pak buď snězte, nebo přeneste do chladu. Čím déle bude zelí ležet, tím více bude nabývat mléčně sklovitého vzhled. Recept převzat z Apetitonline.cz     

Dobrou chuť.                   

Image 0 Image 1

              Výkup jablek v letošní sezóně ukončen!

             Cena za 1 kg/ Kč ...

Kde: Pražská 105, Čáslav, sklad Jamboz
          Kdy: Po - Pá 6 - 17 hod
                      So - Ne 13 - 17 hod