Hummus z červené řepy

časová náročnost75 minut

INGREDIENCE

1 větší červená řepa | 250 g cizrny vařené (nebo 1 plechovka cizrny) | 2 lžíce olivového oleje | 4 lžíce tahini (sezamové pasty) | citronová šťáva z půlky citrónu | 2 stroužky pečeného česneku | sůl | pepř |

POSTUP

Nejprve si předehřejte troubu na 190°C. Řepu omyjte (ale neloupejte), oslote, zakápněte olejem a pečlivě zabalte do alobalu. Stejně tak i neoloupané stroužky česneku. Vložte je do trouby a pečte asi hodinu, dokud není řepa  měkká a lze ji propíchnout špejlí. 

Suchou cizrnu si namočte přes noc , vodu slijte a uvařte dle návodu do měkka. Pokud použijete cizrnu z konzervy (zakoupíte ve zdravé výživě i běžně v obchodě (BILLA,aj.), nálev slijte a cizrnu nechte okapat. Poté přendejte do mixéru nebo blendru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini (zakoupíte také ve zdravé výživě), olivový olej.

Rozmixujte dohladka a dochuťte solí a pepřem. Poté nechte alespoň půl hodinky odležet v lednici. Chuť se rozleží. Výborné jsou k  pomazánce mrkvové hranolky a torilové chipsy (pšeničnou tortillu nakrájíte na malé kousky a nasucho opečete na pánvičce z obou stran cca 2 minutky stačí).

Dobrou chuť!

              Výkup jablek v letošní sezóně ukončen!

             Cena za 1 kg/ Kč ...

Kde: Pražská 105, Čáslav, sklad Jamboz
          Kdy: Po - Pá 6 - 17 hod
                      So - Ne 13 - 17 hod