Plodová zelenina

Plodová zelenina má u nás na farmě největší zastoupení, co se týče jejích druhů. Pěstujeme pro Vás jak tykvovité druhy - okurky, cukety, melouny, dýně, tak i ty lilkové - rajské, papriky, lilky, z luskovitých - fazolky, lusky.



Okurky - salátové , nakladačky, lemon cucumber, Suyo Long 

Salátové okurky si předpěstováváme ke konci března a v polovině měsíce dubna je přesazujeme do fóliovníků. Samotné pěstování okurek
je náročné na dostatek přístupných živin a vyrovnaný vláhový systém, proto je přihnojujeme koňským hnojem a zavlažujeme pomocí
tzv. kapkové závlahy. Nakladačky nepředpěstováme, sejí se do půdy přes netkanou textílii. Sklizeň provádíme ručním sběrem od června
do poloviny října, v této době jsou pro vás k dostání.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Image 8 -

Image 9 -

Image 10 -

Image 11 -

Image 12 -

Image 13 -

Image 14 -

Image 15 -

Image 16 -

Image 17 -

Okurky jsou symbolem lehkých letních večeří, vyzkoušejte z nich například náš recept natolik oblíbenou 
domácí okurkovou limonádu.

A už jste vyzkoušeli naše lemon cucumber nebo-li citrónové okurky? Jsou kulaté o velikosti golfového míčku, mají žlutou slupku, jsou velice osvěžující a perfektně se hodí k přípravě letních salátů.

A Suyo Long asijské okurky? Dlouhé salátové okurky na povrchu pichlavé a krabaté? Používají se hojně v indické kuchyni,
z cest možná znáte. Po rozříznutí mají zajímavý tvar podobný kytičce. Jsou křupavé, sladší zkrátka tyhle musíte vyzkoušet 
a nejsme jediní, kdo si je pochvaluje!

Kiwano? Exotickou zeleninu, kterou jsme zařadili mezi okurky. Rostlina dosahuje délky až několika metrů. Je porostlá mírně pichlavými chloupky. Velikost plodu se pohybuje okolo 10 cm. Dužina je zelená a má konzistenci želé. Chuť je podobná nasladlé okurce s citronovou šťávou s příchutí kombinace melounu a kiwi. Perfektní do ovocných salátů!

Bílé nakladačky? Vybarvili se nikoli do bíla, jak bylo se dle názvu čekalo, ale do žluta. Nicméně co se týče křupavosti jsou naprosto bezkonkurenční. Chutí nepřipomínají klasickou nakladačku, spíše velmi jemnou, křupavou, sladkou okurku. Jsou fantastické.




Cukety

S výsadbou cuket začínáme od poloviny měsíce dubna. Cuketám se nejlépe daří v teple, proto ji pěstujeme na černé netkané textilii, která pomáhá půdu prohřívat a zabraňuje zároveň prorůstání plevelu. Cuketky a cuketové koule jsou naší nejvděčnější plodovou zeleninou, nemají vysoké nároky na pěstování a přesto nám bohatě a vytrvale plodí až do poloviny září.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Image 8 -

Image 9 -

Image 10 -

Image 11 -

Cukety jsou zároveň velmi zdraví prospěšné. Obsahují velké množství vlákniny, čistí naše tělo a pomáhají nám při hubnutí. Jsou skvělé i zasyrova, vyzkoušet je můžete i v našem receptu na cuketové špagety s dýňovou omáčkou nebo se v září zahřát cuketovou polévkou.
Skvělou novinkou jsou i cuketové kuličky, které slouží jako nádoba k naplnění různých dobrot vyzkoušejte rozhodně náš recept na cuketové balls.




Melouny

S předpěstováním sadby melounů začínáme v březnu a vysazujeme je v půli května. Melouny mají rádi teplo, dostatek vláhy a živin. Kompostujeme je a pěstujeme na černé textilii, která přitahuje sluneční paprsky a akumuluje teplo, které se uvolňuje i po setmění. Navíc zadržuje vláhu a nedovolí prorůstání plevelů.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Image 8 -

Ke konci srpna od nás můžete ochutnat, jak meloun vodní červený i žlutý  nebo nějaký z druhů cukrových - Kantalup, Galii, Piel de sapo.  




Dýně a patizony

Dýně a patizony vyséváme do sadbových květináčků společně s melouny v březnu a vysazujeme je v půlce května. Pěstujeme několik druhů dyní- hokkaido, maslové, muškátové, špagetové, helloweenské oranžové, helloweenské bílé i malé okrasné. První dýně sklízíme zhruba již na začátku měsíce srpna i dříve a to až do prvních mrazíků. Nejoblíbenější dýně hokkaido je opravdovou vitamínovou bombou, navíc ji pracně nemusíte zbavovat slupky (při vaření krásně změkne), protože právě její slupka obsahuje nejvíce vitamínů. Pokud si ji budete chtít doma uskladnit, v suchém sklepě vydrží dýně zhruba do února, přičemž se během skladování dokonce zvyšuje její obsah vitamínů i cukru.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Image 8 -

Image 9 -

Image 10 -

Image 11 -

Vyzkoušejte některý z našich receptů z hokkaido na dýňovou polévku, cuketové špagety s dýňovou omáčkou, nebo zapečenou dýni s rozmarýnem.
Z muškátové dýně si můžete připravit vynikající krémové rizoto a máslovou dýni zapéct s mascarpone.
Patizony jsou svou chutí podobné cuketě a dýni a doporučujeme si z nich připravit vynikající pečené placičky s ricotou nebo připravit to nejvláčnější patizonové brownies




Rajčata

Naše první rajské vyséváme zpravidla již v únoru do sadbovačů, poté je přesazujeme do květináčků a přemisťujeme na pařeniště z koňského hnoje. Nakonec je potom přesazujeme na netkanou textilii do jednoho z našich vytápěných fóliovníků.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Pěstujeme několik odrůd, druhů a velikostí rajčátek, ať už kulatá, oválná nebo cherry. Přibližně na konci května od nás můžete ochutnat naše první rajčátka.




Papriky

S výsadbou paprik, rajských i lilků začínáme již v únoru. Vyséváme je do sadbovačů, později přesazujeme do květináčů a necháváme povyrůst ve fóliovnících. Začátkem dubna je potom přesazujeme ven na černou netkanou textilii a přikrýváme další bílou plachtou, pro udržení tepla. Speciálně pro papriky máme také sestavené půlkruhové oblouky, které slouží jako opěra rostliny. Každý rok zasadíme přes 60 tisíc sazeniček paprik několika odrůd a druhů - tradiční zelené, bílé, pálivé, nepálivé, kápie, kozí rohy, chilli, feferonky i nejsladší papriku na světě Palermo. Sklízíme je pro Vás až do prvních mrazíků.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Image 8 -

Image 9 -

Image 10 -

Image 11 -

Image 12 -

Image 13 -

Image 14 -

Image 15 -

Image 16 -

Image 17 -




Lilky

Lilky vyséváme mezi prvními společně s rajskými a paprikami již v únoru do sadbovačů. Poté je přesazujeme do květináčů a umístíme ve fóliovnících do té doby, než mají požadovanou velikost na přesunutí ven. Některé z odrůd pěstujeme i ve foliovnících, abychom se zásobili i na podzim. Speciálně pro lilky máme setavené půlkruhové oblouky, které slouží jako opěra rostlin

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Oblíbili jsme si i báječné baby lilečky, které mají vynikající máslovou chuť. Při přípravě je neloupeme, pouze s kapkou oleje zprudka grilujeme.
Z klasického lilku doporučujeme skvělý recept na medový grilovaný lilek s cherry a mozarellou  nebo křupavé lilkové hranolky.



Lusky a Fazolky


Lusky vyséváme jako jednu z prvních plodin na začátku března a přikrýváme netkanou textílií. Ranou odrůdu sklízíme po 80 dnech od zasetí, tedy přibližně v polovině května od nás můžete ochutnat první cukrový hrášek. Od prvního vysetí pokračujeme v intervalu 14 dnů až do začátku letních prázdnin.
Fazolky potom sejeme společně s kukuřicí v polovině měsíce dubna. Vyzkoušet u nás můžete i méně známé fialové fazolky, které se výrazně svou chutí od zelených neliší, ale nádherně probarví vaše jídlo.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Doporučujeme vyzkoušet velmi jednoduchý recept na - pečené fazolky s červenou řepou.


Kukuřice


Cukrovou kukuřici vyséváme v polovině měsíce dubna a sklízíme přibližně za čtyři měsíce. Za rok vyséváme zhruba pětkrát v intervalu 2 - 5 týdnů. První kukuřici vám můžeme nabídnout v polovině měsíce srpna až dokonce října nebo i déle v závislosti na počasí.

 

Image 0 -

Image 1 -

Naší cukrovou kukuřici můžete jíst i za syrova!



Pěstujeme pro Vás i další druhy zeleniny, přečtěte si více informací na následujících podstránkách:

menší rozcestník Cibulová zelenina menší rozcestník Kořenová zelenina menší rozcestník Košťálová zelenina menší rozcestník Listová zelenina a bylinky

Prodej zelí a krouhání

Zelí je k vyzvednutí na prodejně zeleniny z rodinné farmy Jamboz. Najdete nás na adrese Fr. Generála Moravce 46., Čáslav 286 01.

Objednávky na tel.: +420 777 041 554 (prodejna).

ZELENINOVÉ BEDÝNKY

Ráno na poli - večer čerstvá zeleninka u Vás doma! Obsahem bedýnky je sezonní zelenina, která v daný týden vyroste na naší farmě. Více zde nebo na facebooku.

Rozvoz:  čtvrtek | Cena: 250 Kč a 350 Kč za malou nebo rodinnou bedýnku.

              Výkup jablek v letošní sezóně ukončen!

             Cena za 1 kg/ Kč ...

Kde: Pražská 105, Čáslav, sklad Jamboz
          Kdy: Po - Pá 6 - 17 hod
                      So - Ne 13 - 17 hod