Kořenová zelenina

Největší prostor u nás na farmě zaujímá právě kořenová zelenina - mrkev, celer, petžel, řepa, ředkvička a brambory. Kromě klasické známé zeleniny pěstujeme také vodnici.



Mrkev


V polovině měsíce června už od nás můžete ochutnat první mrkvičky. Nově jsme začali pěstovat i odrůdy barevné mrkve - žluté, fialové, fialové s oranžovým středem a červené. Málokdo ví, že původní mrkev byla bílá, fialová, později se z nich vyšlechtila žlutá a nejmladší je nám známá oranžová mrkev, kterou vyšlechtili ve své národní barvě v 17. století Holanďani. Doporučujeme velice zdravou fialovou mrkev, která obsahuje barvivo a antioxidant anthokyan, který chrání před rakovinou. Jaké zdraví prospěšné vitamíny obsahují další mrkve se dočtete zde.

Tradiční oranžovou mrkev vám můžeme nabídnout téměř po celý rok, jelikož většinu kořenové zeleniny uskladňujeme. Pro chovatele nabízíme i krmnou mrkev, kterou si můžete objednat v našem maloobchodním skladě.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Image 6 -

Image 7 -

Náš tip: Recept na pečené barevné mrkve a úžasně vláčný mrkvový dort.





Řepa

První řepu vyséváme ke konci dubna a sklízíme v červenci. K dostání je i přes zimu, takéž ji také uskladňujeme. Pěstujeme různé odrůdy dvou tvarů- kulaté a podlouhlé. Rozdíl v chuti zřejmě nepoznáte, ale ta podlouhlá řepa se lépe krájí na souměrné plátky. Nově jsme začali pěstovat i barevné řepy. Žlutá řepa je slaďoučká a dá se jíst i za syrova. Růžová řepa s bílým pruhováním vyniká lehce kořeněnou a zemitou chutí a je skvělá na řepové carpaccio, které krásně probarví.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Doporučujeme vyzkoušet náš recept na perfektní hummus z červené řepy.


Vodnice

Vodnici vyséváme z jara společně s ředkvičkou a přikrýváme netkanou bílou textílii pro udržení tepla a rychlejší růst. Pěstujeme ji jako jarní a pozimní zeleninu. Obsahuje sirné silice s antibakteriálními účinky stejně jako ředkvička a je velice zdraví prospěšná.

Vodnice pokud ji neznáte obsahuje hodně vody, vlákniny, vitamínu C. Listy vodnice navíc ještě obsahují vitamín K, kyselinu listovou, vápník a lutein. Paradoxně jsou tak zdravější než samotná bulva. Chuť je podobná ředkvičce a kedlubně.  Bulvy se jí za syrova nebo nastrouhané najemno do pomazánky, dále z ní lze připravit vodnicový krém nebo použít jako náhradu bambusových výhonků.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Image 3 -

Image 4 -

Image 5 -

Náš tip: Listy se dají spařit jako špenát, nebo zhruba 20 minut podusit s cibulkou a poté zakápnout octem a olivovým olejem (nejlépe s chilli) a podávat samostatně nebo jako přílohu.

 



Celer 


Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je potřeba sazenice předpěstovat včas. Začínáme již v lednu a začátkem března jej přesazujeme ven. První sklízíme od poloviny měsíce června a na zimu je uskladňujeme. 
 

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -




Ředkvička

Ředkvičky vyséváme již v únoru do jednoho z našich foliovníků. V březnu Vám tak můžeme nabídnout první jarní ředkvičky.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Ty další potom už vyséváme ven a to zhruba po 14 dnech až 3 týden až do poloviny září.




Brambory

Brambory na naší farmě pěstujeme opravdu ve velkém a vybrat si u nás můžete hned z několika odrůd. Přes zimu část sadby umisťujeme do bedýnek, kde necháváme prostor k naklíčení velmi raných brambor. Sázíme je do hrubek a mezi řádky půdu prooráváme, abychom zabránili prorůstání plevele. Z velmi raných brambor je oblíbená odrůda Impala. Dále pak pěstujeme brambory rané, polorané i pozdní k uskladnění. Nejžádanější odrůdami jsou pak z červených brambor Red Anna a ze žlutomasých Adéla a Monika.

Image 0 -

Image 1 -

Image 2 -

Sadbu brambor získáváme od uznávaných certifikovaných českých šlechtitelských stanic.





Petržel

Petržel pěstujeme podobně jako mrkev, společně pro ně připravujeme půdu - kultivujeme, ji a hrubkujeme. V polovině měsíce března vyséváme, koncem června prvně sklízíme a na zimu opět uskladňujeme.





Pěstujeme pro Vás i další druhy zeleniny, přečtěte si více informací na následujících podstránkách:

menší rozcestník Cibulová zelenina menší rozcestník Košťálová zelenina menší rozcestník Listová zelenina a bylinky menší rozcestník Plodová zelenina

Prodej zelí a krouhání

Zelí je k vyzvednutí na prodejně zeleniny z rodinné farmy Jamboz. Najdete nás na adrese Fr. Generála Moravce 46., Čáslav 286 01.

Objednávky na tel.: +420 777 041 554 (prodejna).

ZELENINOVÉ BEDÝNKY

Ráno na poli - večer čerstvá zeleninka u Vás doma! Obsahem bedýnky je sezonní zelenina, která v daný týden vyroste na naší farmě. Více zde nebo na facebooku.

Rozvoz:  čtvrtek | Cena: 250 Kč a 350 Kč za malou nebo rodinnou bedýnku.

              Výkup jablek v letošní sezóně ukončen!

             Cena za 1 kg/ Kč ...

Kde: Pražská 105, Čáslav, sklad Jamboz
          Kdy: Po - Pá 6 - 17 hod
                      So - Ne 13 - 17 hod